Knutmasso

På söndag den 13/1 är det tjugondag Knut och då är det knutmassofiranden runt om i Norduppland. Störst är det i Gimo med knutmassokarnevalen på Bruksgatan där du kan se fantasifulla kreationer i mängder. Men det firas också i Östhammmar och Österbybruk. I Östhammar fokuseras särskilt på barnen, medan man i Österbybruk väntar med festligheterna till lördagen den 19 januari.

På tjugondag Knut ska julen kastas ut och förr var det en dag för fest och gille. Man klädde ut sig till ”knutgubbar” och gick runt i gårdarna för att få sig en sup och en godsak. Seden finns kvar på sina håll, starkast har den bitit sig fast i vallonbygderna i Uppland där den förvandlats till en festlig midvinterkarneval.

I Gimo finns Knutmassomuseet där du kan beskåda tidigare års kreationer – men bäst är förstås att vara på plats på riktigt på söndag!

Läs mer om Knutmassomuseet och vallonbruken i Hitta Uppland.

Detta inlägg är publicerat i Hitta Uppland, Köp, Uppland, Utflykt. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.